Hoe werkt een VoIP telefooncentrale

Eens je beslist hebt om een telefooncentrale te kopen of de huren is het ook belangrijk om te weten uit welke onderdelen een telefooncentrale is opgebouwd om zo bewust een beslissing te kunnen nemen.

Werking van VoIP Telefooncentrale

Aangezien een VoIP telefooncentrale gebruik maakt van een bestaand IP-netwerk binnen een bedrijf zal er geen nieuwe netwerkbekabeling benodigd zijn. Of je telefooncentrale huurt of koopt. Indien de bekabeling om de één of andere reden niet meer voldoet aan de huidige eisen zal deze moeten aangepast worden.

Op zich hoef je hier niet voor te vrezen aangezien je anders ook al problemen zal ondervonden hebben met je dataverkeer over je netwerk. Wel is het zo dat spraakverkeer gevoeliger is voor storingen dan dataverkeer. Heeft een bestand iets langer nodig om te laden of om verzonden te worden, dan merk je daar zo goed als niets van. Als je gesprekspartner af en toe onverstaanbaar wordt omdat er deeltjes wegvallen, dan merk je dit onmiddellijk.

Tegenwoordig is het ook geen probleem als sommige plaatsen binnen je bedrijf enkel wifi toegang hebben en zelfs geen vast netwerk meer ter beschikking hebben. Bij een wifi of draadloze telefooncentrale zijn er wel enkele items waar je zeker op dient te letten.

Tip: VoIP maakt gebruik van een bestaand computernetwerk en internet. Er is dus geen dure ISDN-lijn meer nodig.

Hoe groter je bedrijf, hoe meer je netwerk belast zal worden door telefoongesprekken. Op dat moment wordt het belangrijk om met je leverancier een goede QOS ( Quality of Service ) en SLA ( Service-level Agreement ) op te stellen met je leverancier. Een QOS en SLA zal de kwaliteit en continuïteit garanderen van je telefooncentrale.

Opbouw van een telefooncentrale

OK, we zagen nu dat er normaal geen nieuwe bekabeling aan te pas komt als je overschakelt naar een VoIP telefooncentrale maar wat dien je dan wel aan te kopen of te huren om een telefooncentrale ter beschikking te hebben binnen je bedrijf?

Het hart van je telefooncentrale: de VoIP server

Waar dat vroeger alle telefoons verbonden werden met een interne telefooncentrale van het bedrijf moet nu je bedrijfsnetwerk verbonden worden met een VoIP server. Deze is vergelijkbaar met een computer die beschikbaar is voor iedereen om bijvoorbeeld documenten te delen. Lees in ons artikel alle vereisten voor een performante VoIP-server en waar je dient op te letten bij aankoop of huur van een server van een VoIP telefooncentrale.

Om connectie te kunnen maken met je telefooncentrale zal er op je bestaande netwerk en eventueel het internet een zogezegde Trunc-lijn aangemaakt worden. Deze lijn zorgt dat alles binnen je telefooncentrale met elkaar kan communiceren. Moet je iemand bereiken die een klassieke telefoonlijn heeft of zich buiten je eigen VoIP netwerk bevindt, dan stuurt je telefooncentrale deze oproep door via een Gateway.

SIP en andere software voor VoIP telefooncentrales

Om over een IP-netwerk spraak over te brengen, is er speciale software nodig. Deze software noemt men een Codec. De bekendste en belangrijkste is SIP. Lees waarom de gebruikte codec belangrijk is voor jouw bedrijf.

Tip: er dient soms een jaarlijkse licentie betaald te worden voor de software dat een telefooncentrale gebruikt. Ook al kocht je de telefooncentrale.

Bellen over een VoIP netwerk: wat gebruik je?

Waar je vroeger enkel met een telefoon kon bellen, kan je op een VoIP netwerk bellen met verschillende apparaten. Omdat er zo'n diversiteit beschikbaar is worden deze nieuwe telefoons onder één noemer clients genoemd. Deze clients kunnen van alles zijn: computers, laptops, mobiele telefoons, … noem maar op. Er wordt enkel nog verschil gemaakt tussen hardphones en softphones. Alles wat niet op een telefoon gelijkt zoals we deze kenden uit de 20ste eeuw, noemen we een softphone. De andere wordt dan een hardphone genoemd. Voor de vereisten, voordelen, aankooptips en specifieke kenmerken van een hardphone of een softphone, lees je in onze afzonderlijke artikels.

Telefonie wordt goedkoper met een telefooncentrale. Maar is is nog meer!

Het grootste voordeel van de vele voordelen dat een telefooncentrale met zich mee brengt, is het goedkoper worden van je maandelijkse telefoonfactuur. Je merkt dit van dag één na de installatie van je telefooncentrale. Lees alle voordelen van een telefooncentrale en de maandelijke kosten.

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte