VoIP trunk lijnen voor VoIP gesprekken

Wat zijn trunklijnen bij het het gebruik van een VoIP telefooncentrale?
Tip: trunklijnen zijn niet belangrijk om te begrijpen. Enkel dat deze term gebruikt wordt om het maximum van gelijktijdige gesprekken uit te drukken. ( inkomende en uitgaande gesprekken samen )

Wat is een VoIP trunklijn?

Een VoIP trunklijn is eigenlijk een virtuele telefoonlijn op het ip-netwerk ( ook internet ) dat het mogelijk maakt om een gesprek op te zetten. Het is vergelijkbaar met de analoge lijnen dat je bedrijf binnenkomen of binnenkwamen.

Je kan het vergelijken met de rijbaan op een autostrade dat vrijgehouden wordt voor één bepaalde wagen. De wagen kan dan vrij héén en terug rijden op het rijvak. Net zoals een autostrade zal je een maximum aantal rijvakken hebben. Dit maximum hangt af van je installatie en/of leverancier. Soms is dit maximum hardwarematig ( aantal buitengaande lijnen ) of softwarematig beperkt door je provider.

Door een virtuele lijn op te bouwen op het bestaande ip netwerk, worden traditionele, analoge telefoonlijnen overbodig. Grote voordeel is dat er slechts één soort bekabeling dient te gebeuren voor de communicatie en dat je slechts bij één leverancier moet onderhandelen voor betere en goedkopere prijzen. Prijzen voor data zijn sowieso goedkoper dan prijzen voor enkel spraak. ( analoge telefonie )

Hoeveel trunklijnen heb ik nodig?

De hamvraag is natuurlijk hoeveel lijnen je moet reserveren bij je VoIP-provider om niet in de problemen te komen met bezette lijnen.

Het antwoord is niet eenvoudig te geven want dit is afhankelijk van het aantal werknemers en hun functies. Werk je met 200 werknemers waarvan 180 in een magazijn, dan heb je minder lijnen nodig dan een bedrijf met 50 werknemers.

Tip: bekijk je huidige telefoonfactuur na op het totaal aantal gesprekken per maand.

Normaal mag je stellen dat je per 3 werknemers 1 beschikbare lijn moet hebben omdat er aangenomen wordt dat elke werknemer ongeveer 30% van hun tijd besteed aan de telefoon. Het is echter zo dat, hoe kleiner je bedrijf is, hoe meer zekerheid je moet inbouwen. Bij een bedrijf met 2 werknemers gebeurt het al vlug eens dat beide personen aan het bellen zijn en dan kan er dus geen gesprek meer binnen lopen.

  • 2 personen → 4 lijnen
  • 3 personen → 5 lijnen
  • 5 personen → 6 lijnen
  • 25 personen → 15 lijnen
  • 50 personen → 23 lijnen
  • 100 personen of meer → 30 lijnen per 100 personen

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte