Network Latency: vertraging op je netwerk

Latency of vertraging op je netwerk heb je in vele verschillende vormen en meestal is dit gewoon niet belangrijk. Maar bij telefonie is dit wel belangrijk.

Wat is Network Latency of Netwerk vertraging

Network latency is alle vorm van vertraging dat voorkomt op je netwerk. Dit kan hardwarematig zijn door een bepaalde bekabeling of wifi-verbinding te gebruiken maar ook softwarematig door bijvoorbeeld te hoog gebruik.

Ook vertragingen op het internet wordt uitgedrukt als latency. We kennen zeker en vast allemaal de term bandbreedte. Dit is het maximum verbruik dat je netwerk aankan. Zowel opload ( gegevens versturen ) als download. ( gegevens ontvangen )

Waarom is network latency belangrijk voor VoIP telefonie?

Er zijn 2 belangrijke factoren waarom dat vertraging op je netwerk belangrijk is voor digitale telefonie:

  1. Gesprekken en communicatie is een tweerichtingsverkeer
    Het meeste digitaal werk dat we doen op kantoor heeft te maken met download: websites bezoeken, informatievideo's bekijken, chatten met klanten, … Wat we zelf versturen is meestal klein zoals een mailtje of enkele teksten op een website. Als we dan al eens een foto of pdf wensen te uploaden, weten we dat daar tijd voor nodig is en of dit nu 3 seconden of 5 seconden duurt: we liggen er niet echt van wakker. Als je echter een telefoongesprek opzet is dit zowel upload ( jouw stem ) en download ( de stem van je gesprekspartner ). Dit betekend dus dat je netwerk dubbel gebruikt wordt voor één gesprek. Zeker als er meerdere gesprekken lopen zal het ontvangen van spraak een probleem kunnen zijn.
  2. Communicatie is realtime
    Als je een website bezoekt en deze laadt 3 milliseconden trager, dan zal je dit zo goed als niet merken en dien je gewoon een beetje te wachten. Tijdens een telefoongesprek betekend dit dat je gesprekspartner niet duidelijk doorkomt of dat er zelfs woorden wegvallen en dus dat het gesprek onverstaanbaar wordt. Zeker bij gesprekken over het internet waarvan één persoon een slechte verbinding heeft, zal al vlug blijken dat VoIP geen perfecte oplossing is voor iedereen.

Kan je het netwerk laten meten?

Gelukkig is dit vrij simpel. Je kan je netwerkbeheerder ( of jijzelf ) een ping laten doen om te meten hoelang het duurt voor een digitaal pakketje heen en terug is. Deze informatie kan je dan doorgeven aan je leverancier van je telefooncentrale.

Tip: meet je internetsnelheid en netwerksnelheid afzonderlijk.

Wat heeft Codec te maken met dit alles?

De Codec zorgt ervoor dat gegevens gecomprimeerd ( verkleint ) doorgestuurd worden. Hoe kleiner de gegevens zijn dewelke doorgestuurd dienen te worden, hoe minder vlug er zich problemen met vervorming, vertraging of verlies van gegevens zal voordoen.

Hoe trager je netwerk is, hoe sterker de codec en belangrijker de codec wordt. Heb je twijfels over je netwerk of de beschikbare internetverbinding, lees dan zeker ons artikel over de codec.

Laat dit ook zeker weten aan je leverancier als je een offerte aanvraagt. Hij zal dan sowieso oplossingen zoeken en vinden voor jouw probleem.

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte