VoIP Gateways: analoge telefonie verbinden met digitale telefonie

Momenteel is het zeker nog noodzakelijk om jouw digitale telefooncentrale te laten verbinden met analoge telefoonlijnen omdat nog niet iedereen beschikt over digitale telefonie. Maar er zijn ook nog andere voordelen...

Wat is een gateway?

Een gateway zorgt ervoor dat een digitaal telefoonsignaal omgezet wordt naar een analoog signaal of omgekeerd. Een gateway kan ook op dezelfde manier gebruikt worden om een signaal van ISDN om te zetten naar digitaal.

Zo wordt het dus mogelijk om te telefoneren via VoIP naar een persoon die niet beschikt over digitale telefonie of buiten het eigen netwerk valt.

Een gateway kan fysiek geplaatst worden waar de analogie telefonie in het bedrijf binnen komt of kan simpelweg bestaan uit een poort op je VoIP telefooncentrale waar je dan de analoge lijn kan op aansluiten.

Gateway gebruiken om internationale gesprekken goedkoper te maken

Er zijn nog andere voordelen dat een gateway biedt dan enkel direct connecteren met een analoge lijn binnen de vestiging waar je telefooncentrale staat. Als je meerdere vestigingen hebt kan een gateway er voor zorgen dat je contacteert op een analoge lijn vanuit elke vestiging.

Een simpel voorbeeld: bellen vanuit Brussel naar Oxford zou normaal een buitenlands telefoongesprek zijn met bijhorende tarieven. Maar door het gebruik van VoIP telefooncentrales en een gateway kan je nu vanuit Brussel digitaal bellen naar bijvoorbeeld je vestiging in Londen en vanuit Londen pas inschakelen op een analoge lijn.

Aangezien dat het eerste deel ( tussen Brussel en Londen ) zo goed als gratis gebeurt en er daarna lokaal gebeld wordt, zal de kost van bellen naar Oxford enorm dalen.

Gateway gebruiken om telefooncentrales te verbinden

Kan of wens je nog niet direct over te schakelen op één VoIP telefooncentrale dan kan een gateway er ook voor zorgen dat er twee telefooncentrales naast elkaar gebruikt worden. Dit is geen optimale opstelling maar kan in sommige gevallen reeds veel geld besparen of gewoon een noodzakelijk probleem oplossen zoals nood aan meer simultane gesprekken of goedkoper intern bellen.

Gateway en mobiel telefoneren

Heb je een VoIP telefooncentrale dan zal je waarschijnlijk ook gebruik maken van een client op je mobiele telefoon of GSM en zo 'gratis' digitaal bellen. Probleem is echter dat in sommige streken het netwerk niet sterk genoeg zal zijn om een digitaal gesprek te ondersteunen en dan kan je dus niet ( optimaal ) gebruik maken van je softphone.

Een gateway kan er dan alsnog voor zorgen dat je bereikbaar bent via een gewoon analoog signaal. Dit vereist wel dat je telefooncentrale deze setup aankan en je client ook goed geconfigureerd is. Vraag informatie aan je installateur of leverancier over de mogelijkheden en instellingen.

Telefooncentrale in de cloud: vraag ook naar de gateway

Kies je voor een telefooncentrale in de cloud dan zal de gateway ook niet lokaal meer aanwezig zijn. Vraag hier dus goed naar de oplossingen en setup:

  • Welk land of regio staat je centrale en waar sluiten ze aan op het analoge netwerk
  • Hebben ze meerdere gateways beschikbaar
  • Zijn er extra kosten verbonden?
  • Welke operatoren ondersteunen ze? ( deze kan namelijk anders zijn dan jouw huidige telecomoperator )

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte