Standaard analoge telefoons verbinden met een VoIP-telefooncentrale

Heb je nog veel telefoons die werken volgens het oude principe en dus geen hardphones ( client voor een VoIP-telefooncentrale ) zijn? Dan is het even opletten als je deze wenst te houden.

Standaard telefoon niet compatibel met VoIP

Een nieuwe VoIP-telefoon of een andere VoIP-client kopen voor je personeel is een dure aangelegenheid dus wens je misschien je bestaande toestellen te behouden. Dan heb je 2 keuzes.

1. VoIP-telefooncentrale koppelen aan een klassieke PABX-telefooncentrale

De minst betrouwbare oplossing is dat je de nieuwe VoIP-telefooncentrale koppelt via een Gateway aan je oude telefooncentrale. Deze opstelling heeft aardig wat aanpassingen en instellingen nodig en ook het onderhoud of assistentie bij problemen zal niet altijd eenvoudig te communiceren zijn ( waar ligt het probleem en wie is verantwoordelijk ).

Overweeg deze optie enkel als:

  • Je meer dan 50 werknemers hebt
  • Bijvoorbeeld een hotel runt met meer dan 50 kamers
  • Je niet overal nieuwe IP-kabels kan leggen/plaatsen en er ook geen goede 3G of 4G beschikbaar is.

2. Koop een VoIP-telefooncentrale met slots voor klassieke telefoonkabels

Er zijn momenteel leveranciers die VoIP-servers aanbieden die ook enkele slots beschikbaar hebben om klassieke telefoonlijnen aan te schakelen. Dit is echter niet standaard en meestal ook maar een fractie van de totale capaciteit van de telefooncentrale. Wens je gebruik te maken van klassieke telefoons, maak dat dan zeker kenbaar aan je leverancier bij het opvragen van een enventuele offerte.

Hou rekening met de latere overstap

Vroeg of laat zullen oude klassieke telefoons vervangen worden door VoIP-telefoons die compatibel zijn met je telefooncentrale. Zorg er daarom zeker voor dat je telefooncentrale genoeg aansluitingen heeft om alle locaties te voorzien van een VoIP-client ( VoIP-telefoon ).

Als voorbeeld nemen we een organisatie dat 35 telefoons heeft. De nieuwe telefooncentrale heeft 30 slots voor VoIP-clients en 5 voor klassieke telefoons. Dit lijkt dus een oplossing maar eens je de oude telefoons wens te vervangen kom je slots te kort. Hou dus rekening met een latere overstap.

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte