QOS en SLA telefooncentrales
Momenteel vinden we het normaal dat, als je de hoorn opneemt om te bellen, je nooit problemen ondervindt. Net als bij internetgebruik is digitale telefonie onderhevig aan mogelijke problemen. We sommen ze even op en zo weet je ook direct waar op te letten om je in te dekken tegen eventuele problemen.
Waar mag je problemen verwachten bij je VoIP-telefooncentrale?
Als je digitaal belt ( VoIP ) dan heb je 3 grote factoren die een gewone en goede werking kunnen verstoren:
- Je eigen netwerk
- Toegang tot het internet
- Werking van je VoIP-telefooncentrale en de provider van je telefooncentrale
- ...
Als er problemen voorkomen is het dus belangrijk om goed te weten waar het probleem zich aandient. Het heeft geen nut om je leverancier van de telefooncentrale te bellen als het probleem binnen je eigen netwerk ligt of aan het internet. ( dit zal waarschijnlijk een andere leverancier of provider zijn, het kan ook om dezelfde gaan zoals Telenet of Proximus )
Wie zal je helpen?
Belangrijk is dat je een eerste contactpersoon hebt die je helpt bij het vaststellen van je probleem. Bij grotere bedrijven is dit de vaste netwerkbeheerder, bij kleinere bedrijven is dit soms een extern bedrijf of consultant die het netwerk geplaatst heeft.
Deze persoon zal dan via vragen vaststellen waar het probleem zich bevindt. Mogelijke vragen zijn:
- Heb je nog toegang tot de netwerkserver met documenten
- Kan je nog naar Google.be of Facebook surfen
- Is intern telefoneren nog mogelijk
- ...
Bovenstaande vragen kan je eventueel zelf opvolgen en noteren zodat je bij een volgende impasse zelf naar een oplossing kan zoeken en dus direct naar de juiste leverancier kan bellen.
Tip: vaststellen waar het probleem zich stelt is belangrijk om niet van het kastje naar de muur gezonden te worden.
We kennen het probleem en haar locatie: wat nu?
Nu is het belangrijk om de leverancier/ provider die verantwoordelijk is voor het probleem zo vlug mogelijk te informeren. IT-problemen hebben niet de gewoonte om vanzelf over te gaan en een IT-probleem treft ook steeds véél werknemers dus: handel snel!
Als de provider op de hoogte is en het probleem aanpakt, kan je enkel nog wachten of vragen beantwoorden.
Het probleem blijft duren en kost me geld!
Hier komt de QOS ( Quality Of Service ) en SLA (Service Level Agreement) van toepassing. Het zijn beiden een garantie dat je provider of leverancier biedt. Meestal zal hier in staan:
- Wat er gebeurt als er zich problemen stellen
- Wie voor de kosten zal instaan
- Hoe lang het duurt alvorens een verantwoordelijke of technieker langs komt
- ...
Veel voorkomend is dat er ook bijvoorbeeld belooft wordt ( een garantie ) dat de diensten ( het werken van je telefooncentrale ) nooit onder de 99% van de totaaltijd zal liggen. Kort gezegd betekend dit dat er een belofte geldig is dat bij elke 1.000 uur dienst, er maximum één uur zal zijn dat de telefooncentrale niet werkt. Dit kan zijn voor onderhoudt of effectief een probleem.
Tip: lees goed de kleine lettertjes van de contracten en vraag je op voorhand af wat je belangrijk vindt en wat er dus minimum vermeld dient te worden.
Een QOS en SLA kan ook meer bevatten dan enkel technische ondersteuning bij problemen of updates. Het kan ook bevatten dat elk jaar een gratis controle plaatsvindt of dat nieuwe werknemers één uur les kunnen volgen etc...
Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie
Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte