VoIP servers

Een telefooncentrale heeft veel componenten maar de belangrijkste is toch wel de VoIP server. Naast de sturing van telefoongesprekken zorgt deze server ook voor alle opties dat je kan gebruiken. Zonder je met details te overladen, leggen we de functionaliteit uit van een VoIP-server.

Hoe werkt een VoIP server?

De VoIP sever is eigenlijk een server zoals je er vele hebt binnen een bedrijfsstructuur: een krachtige computer dewelke geoptimaliseerd is om bepaalde taken over het netwerk te vervullen. Dit wordt gedaan door specifieke VoIP-software te installeren op de server. In ons geval zal de server alle inkomende en uitgaande telefoongesprekken verwerken.

Tip: het is je telefooncentrale server dat alle telefoonnummers en voicemails bijhoudt.

Het is de geïnstalleerde software en de hardware van je server dat zal bepalen wat mogelijk is met je telefooncentrale. Als je bijvoorbeeld je telefoon opneemt om te bellen naar een klant dan verwerkt je VoIP-server dit gesprek. Het zoekt het desbetreffende nummer op en zal het andere toestel ( client ) proberen bereiken. Ligt het toestel dat je wenst te bereiken niet binnen je eigen telefooncentrale, dan zal de software het telefoonnummer extern gaan doorgeven via een Gateway.

Tip: het is ook de VoIP-server en bijhorende software die bepaald hoe veilig je telefoonverkeer verloopt.

Software van je telefooncentrale

Zoals we reeds aanhaalden zorgt de software voor alle functionaliteiten binnen je telefooncentrale:

  • Dient er een telefoongesprek in wacht geplaatst te worden?
  • Waar moet het telefoongesprek naar toe? (doorschakelen)
  • Komt er eerst een keuzemenuetc...
  • ...

De keuze van je leverancier zal bepalen welke software je zal gebruiken op je server. Op zich hoef je je niet druk te maken over de gebruikte software. Je hoeft alleen te weten of de server veilig en performant kan werken met alle opties die jij wenst. Elke software heeft zijn voor- en nadelen. Kijk voor de prijs naar het totale kostenplaatje en niet enkel naar de kost van je VoIP-server.

Tip: vraag naar bedrijven die reeds met de voorgestelde VoIP-server werken.

Gratis VoIP-servers

Zo zijn er bijvoorbeeld gratis VoIP-servers beschikbaar. De vraag rijst hier natuurlijk hoe veilig dat deze software is. Ook ben je zelf 100% verantwoordelijk voor updates en aanpassingen. Bij eventuele problemen is het ook niet steeds simpel om iemand te vinden om het probleem op te lossen.

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte