VoIP Codecs

Om spraak over een digitaal netwerk te sturen heb je een protocol nodig. Dit is het SIP maar ook een Codec dat spraak omzet in data.

Je gesprek digitaliseren en verkleinen

Wanneer je realtime communicatie voert zoals een gesprek of video dan wordt verwacht dat de ontvanger je realtime hoort of ziet. Om dit te bekomen dienen de beelden of gesprekken omgezet worden naar digitale data dat verzendbaar is. Op hetzelfde moment wordt de data gecomprimeerd om het verzenden nog sneller te laten verlopen.

Deze twee bewerkingen samen gebeuren door een codec. Codec is de afkorting voor encoding en decoding. Je zou denken dat het weinig zin heeft om te weten welke codec gebruikt wordt op je telefooncentrale maar niets is minder waar. Een codec bepaald mee de kwaliteit en gebruikte bandbreedte van je telefooncentrale.

Bij de aankoop of huur ( in de cloud bijvoorbeeld ) van een telefooncentrale zal je merken dat het volledige systeem ( VoIP-server, clients, ... ) een bepaalde codec gebruiken. Deze codec bepaald hoeveel procent van je netwerk één gesprek inneemt en dus ook hoeveel data er nodig is om één gesprek te voeren.

Heb je geen ongelimiteerd gebruik van internet of is je upload/download beperkt of gewoon door omstandigheden laag dan wordt de keuze van een bepaalde codec belangrijker. Vergelijk goed de ontvangen offertes en kijk of één van onderstaande codecs vermeld staan.

Tip: doe het kbps steeds maal twee want bij een gesprek heb je twee kanalen nodig: luisteren en spreken.

G.711

Standaard voor audiocompressie uit 1972. Gebruikt 64 kbps.

G.722

Opvolger van G.711 dat uitkwam in 1988. Kan wisselende compressies en bandbreedtes aan wat belangrijk is bij een overbezet netwerk. Zoals het getal doet vermoeden kan G.722 ongeveer 2 maal zoveel gegevens aan dan G.711. Het kbps ligt tussen 48/56/64.

G.723/G.726

Hoge compressie zonder kwaliteitsverlies. Perfect voor omgevingen met lage bandbreedte maar de clients moeten een sterke processor hebben om vlot te kunnen coderen.

G.729

Uitstekende compressie (8 kbps) en fouttolerantie maar niet gratis te gebruiken (licentie!). Meestal zit de licentie verwerkt in de aankoopprijs van de toestellen.

GSM

Vrij beschikbaar en beschikt over een hoge compressie (13 kbps) en is vooral gekend van onze mobiele netwerken (gsm's en smartphones).

ILBC

Hier zet grootmeester Google de schouders onder. Staat voor Internet Low Bit Rate Codec en met 15 kbps doet het haar naam eer aan. Wordt vooral gebruikt bij opensource telefooncentrales.

Speex

Minimaal gebruik van bandbreedte met 2,15 tot 44 kbps Veel voorkomende codec bij telefooncentrales.

SILK en OPUS

De codec ontworpen door Skype en vrij beschikbaar. Het is ook de basis voor OPUS. De codec gebruikt door WhatsApp.

Dit protocol beschrijft aan de sturende en ontvangende machines hoe ze een gesprek moeten opzetten, onderhouden en afronden.

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte