VoIP beheren: lokaal of remote

In dit artikel praten we over de mogelijkheden om je telefooncentrale te beheren en of je dit lokaal dient te doen of op afstand.

Analoog en lokaal beheren - Digitaal (VoIP) remote beheren

In de meeste gevallen van analoge telefooncentrales diende je bij onderhoudswerken of updates, naar de locatie te trekken om de werken uit te voeren. Of het nu was om een kleine aanpassing te doen zoals één extra client toe te voegen of een volledig nieuwe netwerkkaart te plaatsen.

Met de komst van digitale telefooncentrales is dit deels opgelost. Je kan nu vanop afstand sommige dingen aanpassen zoals een software-update doorvoeren of één bepaalde werknemer extra toegang geven. De beheerder van je telefooncentrale kan deze aanpassingen doorvoeren vanop een desktop of laptop die in verbinding staat met de telefooncentrale. Het enige dat hij nodig heeft, zijn de nodige machtigingen zoals een paswoord en login plus netwerkconnectiviteit met de telefooncentrale.

Het is nu ook mogelijk om die updates via het internet te doen ( cloud ) zodat je leverancier of beheerder zelf niet fysiek naar jouw bedrijf dient te komen.

Tip: hoe meer je remote kan aanpassen, hoe gevoeliger je telefooncentrale wordt voor digitale inbraak (hacking).

Remote: foutoplossing en controle

Naast updates of aanpassingen als beheerder kan je met de juiste machtigingen een bepaalde client ( werknemer ) helpen met fouten of problemen zoals het terugvinden van klantengegevens in de centrale telefoonboek.

Zo kan de beheerder bijvoorbeeld een programma schrijven op een bepaalde telefoon zodat deze met één toetsaanslag een conferencecall ( groepsgesprek ) met 4 personen kan starten.

Het wordt ook mogelijk om vanop afstand een bepaalde client ( telefoon, desktop, ... ) te controleren of er geen misbruik gemaakt werd of onnodige telefoongesprekken plaatsvonden. Hier is het natuurlijk belangrijk dat dit overeenkomstig is met de werkende CAO in het bedrijf en land. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld veiligheidscamera's op de werkvloer.

Samenvatting van de mogelijkheden van beheer op afstand

Als je een telefooncentrale huurt of koopt, is het best dat je op voorhand nadenkt over volgende zaken in verband met beheer op afstand:

  • Moet ik de clients op afstand kunnen beheren? ( software update, … )
  • Moet ik op afstand nieuwe clients kunnen toevoegen en verwijderen?
  • Moet ik werknemers kunnen helpen op afstand met het beheer van hun eigen telefoon? ( dit is vooral belangrijk bij grotere bedrijven of meerdere vestigingen )
  • Dient dit beheer enkel op mijn eigen netwerk te gebeuren of ook via het internet

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte