ISDN of PABX telefooncentrale

Als je als bedrijf bereikbaar wenst te zijn via telefoontoestellen en faxmachines dan moeten deze aangesloten worden op het telefoonnet. Dankzij een PABX-telefooncentrale hoef je niet voor elk toestel een afzonderlijke buitenlijn te huren. De vele voordelen en werking van een PABX-telefooncentrale lees je hier.

Wat is een PABX-telefooncentrale?

Net zoals bij een analoge telefooncentrale kan een PABX-telefooncentrale meerdere telefoontoestellen aansluiten op één ISDN-lijn van het openbaar telefoonnet. Deze toestellen (ook wel extensions genoemd) dienen dan wel aangesloten te zijn met de telefooncentrale. Vandaar dat een PABX-telefooncentrale ook wel eens een ISDN-telefooncentrale genoemd wordt.

Het grote verschil is echter dat je bij een PABX-telefooncentrale wel 1.000 of meer toestellen kan aansluiten en dat er extra functies en opties mogelijk zijn om het telefoonverkeer te regelen binnen het bedrijf.

Extensions of aangesloten toestellen kunnen bijvoorbeeld een faxmachine of modem zijn maar merendeel zullen dit telefoontoestellen zijn.

Hoeveel ISDN-lijnen heb je nodig bij een PABX-telefooncentrale?

Het is soms moeilijk in te schatten welk proporties het telefoonverkeer zal aannemen maar ISDN-lijnen zijn vrij duur in maandelijkse huur dat het toch belangrijk is om geen overdaad te plegen.

Een goede oefening is om 1 ISDN-lijn te huren op 5 extensions ( toestellen )

De uitzondering is als je met minder dan 50 extensions werkt. Dan neem je best 1 lijn op 3 extensions.

Wat zijn de voordelen van een PABX-telefooncentrale?

De kerntaak van een PABX-telefooncentrale is duidelijk: verschillende toestellen met elkaar verbinden. Bevindt één toestel zich niet binnen het eigen netwerk dan wordt gebruik gemaakt van een buitenlijn ( ISDN ). Daarnaast heeft de telefooncentrale nog extra voordelen zoals:

  • informatie omtrent gesprekken bijhouden
  • toestellen met elkaar verbinden zonder buitenlijn ( interne gesprekken worden zo gratis )
  • gesprekken doorverbinden functies voor wachtrijen ( wachtmuziek, doorschakeling, automatisch terugbellen, .. )
  • gecentraliseerde en geautomatiseerde telefoonboek
  • ACD of Automatic call distribution:  automatisch verdelen van binnenkomende gesprekken over verschillende toestellen

PABX-telefooncentrales vernieuwen of uitbreiden

ISDN heeft tegenwoordig sterke concurrentie van VoIP. Veel bedrijven die een telefooncentrale moeten uitbreiden doen dit meestal met een VoIP-telefooncentrale aan hun bestaande PABX te koppelen.

Bij het vernieuwen van een PABX-telefooncentrale moet men rekening houden dat de extensions van een PABX niet werken op een VoIP-telefooncentrale. Oplossing is hier om bij het vernieuwen van je telefooncentrale te kiezen voor een VoIP-telefooncentrale waar je nog analoge toestellen kan op aansluiten.

In beide situaties wordt er dan gebruik gemaakt van de zogenoemde IPBX-telefooncentrales.

Bespaar op uw nieuwe telefooncentrale

ISDN of PABX telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte