VoIP Operatoren

Net als bij analoge telefonie heb je bij VoIP meerdere spelers op de markt die er voor zorgen dat je telefooncentrale kan connecteren met de buitenwereld. De vraag is echter of je kan kiezen welke VoIP operator je kiest en welke prijzen ze hanteren.

Analoge en VoIP operator: het verschil

Eerst verklaren we even wat bedoelt wordt met een analoge operator. Met analoge operatoren worden de bedrijven bedoelt die alle communicatiediensten aanbieden:

  • Internetverbinding
  • Telefonie
  • ISDN verbindingen (breedbandverbindingen)

Een analoge provider heeft ook vaste verbindingen zoals fysieke kabels en gsm-masten in hun beheer. In België zijn dat de meest gekende namen Telenet (de vroegere kabeldistributie), Proximus en Orange ( vroeger Mobistar ). Via hun eigen netwerk zullen zij dan alle bovenstaande diensten leveren.

In theorie is het enige verschil tussen een analoge en VoIP operator dat een VoIP operator enkel gebruik maakt van het digitale gedeelte van het netwerk. In werkelijkheid zal een VoIP operator een klant zijn van de analoge operator en gebruik maken van hun netwerk.

Er zijn ook VoIP operatoren die enkel bellen mogelijk maakt naar nummers binnen hun eigen netwerk. De bekendste operatoren zijn hier WhatsApp en Messenger van Facebook.

Hoe kan je met een VoIP operator dan goedkoop bellen naar analoge nummers?

Door hun vele klanten kunnen ze grote volumes aankopen bij de analoge operatoren en dus véél betere en scherpere prijzen onderhandelen dan alleenstaande bedrijven of zelfs multinationals met enkele duizenden werknemers.

Kan ik vrij een VoIP operator kiezen of enkel samen met mijn telefooncentrale?

Zo goed als alle VoIP operatoren verkopen toestellen of software dat compatibel is met hun netwerk. Je kan dus kiezen om te werken met één aanspreekpunt maar dat is zeker geen verplichting. Heb je een eenvoudige opstelling nodig dan is één centraal aanspreekpunt kiezen een goede optie. Een andere operator kiezen kan aan te raden zijn wanneer je als bedrijf bepaalde eisen hebt aan je telefooncentrale zoals koppeling met software of bepaalde opties van een telefooncentrale. Niet iedere operator kan deze functies aanbieden of is er even goed in gespecialiseerd.

Waar let je op bij de keuze van een VoIP operator?

Kies je voor een telefooncentrale los van je VoIP operator dan moet je beslist ook nagaan of de operator jouw telefooncentrale ondersteunt. Het belangrijkste is hier het gebruikte IP protocol. In de meeste gevallen is dit SIP.

Algemene richtlijnen bij de keuze van een VoIP operator zijn:

  • Set-up kosten
  • Maandelijkse kosten
  • Prijs voor belminuten
  • Aangeleverde diensten
  • Ondersteuning / helpdesk
  • ...

Ook maak je eerst een beslissing of je opteert voor een telefooncentrale in de cloud of je eerder een telefooncentrale zal aankopen. Elk heeft zijn voordelen en prijskaartje.

VoIP Operatoren

Onderstaande operatoren bieden cloud telefonie en VoIP diensten aan:

Bespaar op uw nieuwe telefooncentrale

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte