IPBX telefooncentrale

In een ideale wereld kies je voor een volledig VoIP-netwerk en dito VoIP-telefooncentrale voor je bedrijf. Als je echter beschikt over veel analoge toestellen is het niet mogelijk om deze toestellen allemaal in één keer te vervangen. Op dat moment kom je uit bij een IPBX-telefooncentrale.

Wat is een IPBX-telefooncentrale

Een IPBX-telefooncentrale of voluit Intranet Private Branch eXchange telefooncentrale koppelt zowel VoIP toestellen (clients) als analoge toestellen (extensions) aan één telefooncentrale. Deze telefooncentrale zal wel nog steeds via ISDN lijnen verbonden zijn met het telefoonnet.

Wat zijn de voordelen van IPBX telefooncentrale?

Het grootste voordeel van een IPBX is dat een overgang verzorgt tussen analoog en het nieuwere VoIP. Niet alle analoge toestellen dienen dan vervangen te worden. Enkele voorbeelden:

  • een dure analoge faxmachine kan blijven dienst doen
  • bepaalde diensten kunnen reeds volledig overschakelen naar VoIP terwijl andere diensten blijven gebruik maken van analoge lijnen

Deze vervangingsoperatie kan dan beter ingepland en gespreid worden.

Daarnaast kan je van een IPBX centrale evenveel voordelen verwachten als een PABX-telefooncentrale. Doorverbinden, wachtrijen, etc... zijn en blijven mogelijk. Enkele nieuwe ingevoerd functies bij VoIP-telefooncentrales zoals Unified Messaging of koppelingen met software zullen niet overal beschikbaar zijn.

Intern bellen met een IPBX: analoog naar digitaal

Dankzij een IPBX is het wel steeds mogelijk om intern te bellen met alle beschikbare toestellen. Of deze nu analoog zijn of digitaal (VoIP) maakt niet uit. De telefooncentrale zal het gesprek zelf omzetten naar het gewenste formaat.

Bespaar op uw nieuwe telefooncentrale

IPBX telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte