Digitale telefooncentrale

Aangezien men vroeger analoge telefooncentrales had, spreekt men nu graag over digitale telefooncentrales. Deze nieuwe generatie telefooncentrales kan je echter opdelen een twee grote groepen. Een woordje uitleg en ook bijhorende prijzen.

Digitale telefooncentrales: VoIP

Als men spreekt over digitale telefooncentrales, bedoelt men vooral VoIP-telefooncentrales die werken op een IP-netwerk zoals het internet of bedrijfsnetwerk. Dit IP-netwerk mag zelfs een wifi-netwerk of 3G/4G netwerk (digitale gedeelte van een gsm netwerk) zijn.

Als we dan een telefoonverbinding aanmaken verloopt het volledige telefoongesprek digitaal op één of meerdere ip-netwerken. Als je gesprekspartner niet beschikt over een digitaal nummer of digitaal telefoonnetwerk wordt het laatste deel van je gesprek omgeschakeld naar een analoog signaal.

Onderstaande verbindingen zijn mogelijk met een digitale telefooncentrale:

  • Beller → bedrijfsnetwerk → ontvanger
  • Beller → bedrijfsnetwerk → internet → ontvanger
  • Beller → bedrijfsnetwerk A → internet → bedrijfsnetwerk B → ontvanger
  • Beller → bedrijfsnetwerk → analoog telefoonnet → ontvanger
  • Beller → bedrijfsnetwerk → internet → analoog telefoonnet in buitenland → ontvanger

Een digitale VoIP-telefooncentrale zorgt er voor dat alle toestellen (clients) die aangesloten zijn op deze telefooncentrale verbinding kunnen maken met buitenlijnen. Vroeger waren hier dure ISDN lijnen voor nodig. Nu dus enkel een internetverbinding/ip-netwerk

Voor bedrijven bespaart een digitale telefooncentrale (voIP-telefooncentrale) véél op de telefoonkost door het wegvallen van:

  • Dure belminuten naar klanten
  • Buitenlandse telefoons
  • Interne communicatie
  • Huur van ISDN lijnen

Lees hier meer over VoIP-telefooncentrales

Digitale telefooncentrale: thuiscentrales of lokale telefooncentrales

In mindere mate bedoelt men met digitale telefooncentrales ook wel eens een thuiscentrale. Deze thuiscentrale connecteert alle binnenlijnen met één of meerdere analoge buitenlijnen (eventueel ISDN). Deze binnenlijnen verlopen via het IP-netwerk van het bedrijf.

In sommige gevallen is het mogelijk om ook digitaal te bellen (VoIP) met andere klanten van dezelfde leverancier of merk.

Het spreekt voor zich dat deze kleine digitale telefooncentrales vooral gebruiksvriendelijker zijn dan kostenbesparend. Wel heb je bij deze telefooncentrale geen nood aan een VoIP-operator.

Bespaar op uw nieuwe telefooncentrale

Digitale telefooncentral nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte