IP (internetprotocol) en SIP: Session Initiation Protocol

Om met elkaar te kunnen communiceren heb je dezelfde taal nodig. Bij VoIP is deze taal voornamelijk SIP. Een korte uiteenzetting.

Wat is een digitaal protocol?

Om communicatie via data te doen moet elke machine ( computer, prtinter, telefoon, … ) herkenbaar zijn. Voor internet en werkomgevingen is dit IP of internetprotocol. Ondanks de naam internetprotocol is dit protocol los te gebruiken van het internet en duidt het op alle netwerken met meerdere machines zoals dus ook een bedrijfsnetwerk.

Elke machine heeft een uniek nummer om herkenbaar te zijn en data te versturen en/of ontvangen.

Zelfs als je slechts één desktop wenst aan te sluiten op een printer, wordt er reeds gebruik gemaakt van een protocol om te communiceren en gegevens correct over te brengen.

Tip: zelfs een camera of lamp dat stuurbaar is via wifi heeft een eigen ip-adres

Vaste en dynamische netwerkadressen plus Ipv4 en IPv6

Door de komst van het internet en de ongelooflijke explosie van machines die met elkaar verbonden zijn, is er een te kort gekomen aan unieke nummers om toe te wijzen aan machines. Vroeger had elke netwerkkaart een uniek en vast nummer maar nu wordt er gebruik gemaakt van dynamische of tijdelijke nummers ( adressen genaamd ).

Het adres dat toegewezen wordt aan een netwerkkaart/machine bestaat uit 8 getallen gescheiden door een punt. Het gekende IP-adres dat je soms tegenkomt bij het surfen.

Tip: als het eerst deel van het IP-adres (vb 120.0.0.0 en 120.0.0.1) gelijk zijn, kunnen machines met elkaar communiceren zonder externe toegang. Dit is zo bij een bedrijfsnetwerk.

Om nog meer combinaties te maken is sinds 2004 Ipv6 ingevoerd. Ipv6 is 2 maal zo groot ( 8 bytes ipv 4 bytes ). Waar Ipv4 ongeveer 4,3 miljard mogelijkheden heeft, is dit bij Ipv6 zo goed als oneindig. Maar gezien elke machine een eigen ip-adres krijgt en steeds online is, hebben we waarschijnlijk het einde nog niet gezien

  • Digitale lampen (stuurbaar via wifi)
  • Netwerkprinters
  • Tablets
  • Desktops
  • Tablets
  • Beveiligingscamera's
  • ...

Binnen enkele jaren zal het ook standaard zijn om vaatwassers, droogkasten en elektrische rolluiken aan te sluiten op het internet. Deze zullen allemaal een ip-adres nodig hebben.

Wat is nu SIP telefonie: Session Initiation Protocol

Om communicatie ( spraak maar ook video en data ) te voeren op een netwerk wordt gebruik gemaakt van een protocol bovenop de bovenstaande Internetprotocol. Dit protocol beschrijft aan de sturende en ontvangende machines hoe ze een gesprek moeten opzetten, onderhouden en afronden.

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte