VoWifi & draadloze telefooncentrale

De technologie gaat supersnel en jouw bedrijf werkt volledig op wifi. Is het dan mogelijk om je telefooncentrale op je wifi netwerk te plaatsen en dus volledig draadloos te bellen? Wat zijn de mogelijkheden van WIFI telefonie?

Wifi en draadloos: geen probleem

Op zich is een wifi-netwerk gelijk aan een bekabeld netwerk. Het is dan ook geen enkel probleem om een VoIP-telefooncentrale aan te sluiten op je wifi-netwerk.

Eigenlijk is een draadloze telefooncentrale of telefooncentrale op wifi ( VoWIFI telefooncentrale ) hetzelfde als een standaard bekabelde VoIP-telefooncentrale. Ze wordt aangesloten op je netwerk via een router of Gateway en eventueel op het analoge telefoonnet.

Als daarna het digitale signaal via een wifi-netwerk of bekabeld ip-netwerk gaat, speelt geen rol.

Zijn er geen beperkingen voor VoWIFI of draadloze telefooncentrale op wifi?

De enige beperking is dat je wifi-netwerk snel genoeg dient te zijn om alles zonder problemen te laten verlopen. Zeker als je met meerdere personen ( meer dan 3 nvdr ) op het wifi-netwerk zal telefoneren, kan het zijn dat je wifi-netwerk dit alles niet meer kan slikken en er zich dus problemen zullen voordoen.

Tip: wifi is trager dan een bekabeld ip-netwerk dus lees zeker onze artikels over Codec en Network Latency.

Je kan dit deels oplossen door een betere codec te gebruiken of meerdere routers ( wifi-versterkers ) te plaatsen voor je wifi-netwerk. Deze laatste oplossing geeft je een extra voordeel namelijk dat surfen en downloaden ook sneller zal gaan.

Draadloos is echt draadloos bellen. Niet?

Je zal bij een draadloze telefooncentrale ook graag op zoek gaan naar draadloze clients zoals draadloze VoIP-telefoons. Hou rekening dat deze clients standaard meer zullen kosten dan een client met kabel. De instellingen blijven ook hier dezelfde. Of je nu kiest voor draadloos of bekabeld.

Hybride: Draadloos en bekabeld netwerk samen: geld besparen.

Soms kan het handig zijn om te kiezen voor een telefooncentrale dewelke draadloos kan communiceren met bepaalde andere onderdelen zoals een gateway. Dit kan je veel tijd en geld besparen als er moeilijk toegang is tot bijvoorbeeld de analoge telefoonlijn. Kabels trekken is nu eenmaal werk op locatie.

Tip: laat je wifi goed testen op bandbreedte en signaalsterkte op elke locatie waar gebeld dient te worden.

Bespaar op uw nieuwe WIFI telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte