VoIP clients: het zichtbare deel van je telefooncentrale

VoIP clients zijn alle voorwerpen waar je gebruik van maakt om een gesprek aan te knopen. Een VoIP client is tegenwoordig veel meer dan een telefoon. Alles wat in verbinding kan komen en/of gebruikt worden, telt mee als client.

Twee grote soorten VoIP-clients

Bij het gebruik van een VoIP-telefooncentrale dien je twee grote soorten VoIP-clients te onderscheiden. De hardphones en de softphones.

Je kan eigenlijk het gemakkelijkst een verschil maken door te zeggen dat een hardphone qua uiterlijk vergelijkbaar is met een telefoon dat op klassieke lijnen werkt. Een softphone bestaat dan weer eerder uit software dat op een apparaat geïnstalleerd wordt. Dat apparaat (device) kan en zal waarschijnlijk meerdere functies hebben.

Is mijn keuze tussen een hard of softphone belangrijk?

Op zich is het niet belangrijk voor de werking van je telefooncentrale of je kiest voor een softphone of een hardphone. De aansluiting en werking zijn bij beiden het zelfde.

Tip: elke client wordt op dezelfde manier herkent door de telefooncentrale.

Je kan dus zelf kiezen of je voor een hard phone of soft phone kiest. De keuze zal afhankelijk zijn van wat en waar je de VoIP-client wenst te gebruiken.

  • Enkel spraakverkeer
  • Mobiel of vast gebruik ( kantoor, werf, werkplaats,... )
  • Geïntegreerd met bestaande software

Aantal clients is wel belangrijk voor je telefooncentrale

Zoals hierboven aangegeven, is het niet belangrijk voor je telefooncentrale of je kiest voor een soft of hard phone. Wel is het belangrijk dat je het aantal clients in het oog houdt.

Tip: sommige leveranciers beperken niet het aantal cleints maar het aantal trunklines. ( gelijktijdige gesprekken )

Elke telefooncentrale beperkt het aantal clients namelijk. Dit kan hardwarematig zijn ( door het aantal beschikbare slots ) of softwarematig ( licentie ). Op zich lijkt dit een logisch optelsom te worden van het aantal bureau's of aantal werknemers die gebruik dienen te maken van de telefooncentrale maar je denkt toch beter even verder na. Enkele voorbeelden:

  • Neem ik één client voor een eiland op kantoor?
  • Als je op kantoor met eilanden of afdelingen werkt, kan je de vraag stellen of ieder een afzonderlijke verbinding dient te hebben met de telefooncentrale. Een groepje van 3 werknemers kan perfect één telefoon ( client ) delen als het slechts occasioneel met andere diensten of klanten dient te praten.
  • Zo kan je als bedrijf met 50 werknemers alsnog perfect een telefooncentrale kopen of huren met 30 clients.
  • Is dubbel gebruik nodig? Met VoIP is het perfect mogelijk een mobiele client ( gsm, laptop, thuiswerk,… ) te gebruiken. Je stelt je dan best de vraag of deze persoon ook nog eens een afzonderlijke aansluiting nodig heeft op zijn vaste stek (bureau) op kantoor. We denken hier bijvoorbeeld aan werfleiders, magazijniers, ploegbazen, …

Het aantal clients zorgt ook voor dataverkeer

Onthoudt ook goed dat niet enkel de telefooncentrale het aantal clients beperkt. Ook jouw bestaande IP-netwerk en internetverbinding kan maar een maximum aantal clients op het zelfde moment aan. Hoe meer clients er initieel zijn, hoe meer kans dat je op bepaalde momenten een trechter krijgt waardoor de telefoongesprekken dichtslibben.

Je hoeft zich echter niet vlug zorgen te maken over dit probleem. Het gebeurt in praktijk niet vaak dat in een bedrijf veel gesprekken op het zelfde moment doorgaan.

Tip: denk je dat er meer dan 5 simultane gesprekken zullen zijn lees dan ook onze artikels over Network Latency en Codec.

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte