Kosten VoIP telefooncentrale

Naast de aankoopprijs van je telefooncentrale en clients zoals digitale telefoons of gewoon de installatiekost voor de telefooncentrale heb je ook nog de maandelijkse en jaarlijkse kosten die komen kijken bij een digitale telefooncentrale. We sommen ze even op voor jou.

Waarom maandelijkse of jaarlijkse kosten betalen bij een VoIP-telefooncentrale?

Naast de aankoop en of gebruik van de software en hardware van de telefooncentrale ( apps, telefooncentraleserver, clients, gateways, … ) heb je ook nog de kost van het gebruik zelf zoals bellen, chatten, conferencing, .... net zoals je dit had bij analoog telefoneren. Jouw gesprek dient namelijk nog steeds verbonden worden met je gesprekspartner en omgekeerd.

Deze kosten worden maandelijks of jaarlijks aangerekend.

Tip: net als bij analoge telefooncentrales worden er bij VoIP-telefooncentrales taksen en belastingen aangerekend door de Belgische staat of het land waar je provider actief is.

Hoe stelt men een maandelijkse of jaarlijkse prijs op voor een VoIP telefooncentrale?

In normale omstandigheden zal een operator of provider van VoIP-telefooncentrales drie manieren ( of één van de drie ) aanbieden om te betalen voor het gebruik van haar diensten:

  • Maandelijkse kost per client of aansluiting ( telefoon, desktopaansluiting, gsm, … )
  • Maandelijkse kost van gebruikte lijnen ( het aantal telefoongesprekken )
  • Samenstelling van bovenste twee facturatiemethodes

1. Maandelijks betalen voor het aantal aansluitingen

Voordeel is hier dat je perfect weet wat je telefooncentrale je kost per maand en dus dit perfect in je financiële planning kan schikken. Groot nadeel hier is echter dat je misschien enkele aansluitingen wenst die zo goed als niet of slechts zelden zal gebruikt worden. We denken hier bijvoorbeeld aan:

  • Aansluiting op een bureau van een verkoper die 90% op de baan is
  • Aansluiting in een serverruimte
  • Desktopaansluiting naast een hardphone aansluiting …

Gelukkig hebben de meeste providers daar een oplossing voor, namelijk dat ze factureren volgens unieke aansluitingen. Je betaald per uniek nummer of aansluiting dat gebruikt wordt. Heb je een verkoper die een desktopaansluiting heeft samen met een hardphone en gsm-applicatie dan wordt dit slechts als één client gerekend.

Bij deze setup kan je dus zo veel bellen als je wenst zonder extra kosten. Natuurlijk kan het zijn dat er een plafond beschreven staat zoals een maximum aantal gesprekken of belminuten.

2. Maandelijkse kost per gebruikte lijnen

Hier rekent men niet aan hoeveel clients er aangesloten zijn op je telefooncentrale maar eerder hoeveel je gebruik maakt van je telefooncentrale.

De berekening zelf zal dan bestaan uit een bepaalde prijs per call ( gesprek ) of zelfs een prijs per minuut net zoals dit vroeger was bij analoog bellen.

Tip: let op met betalen per minuut want door het continu online zijn, is de kans groot dat ook het telefoonverkeer langer open blijft liggen en er dus een véél groter aantal minuten gebeld zal worden dan met analoge lijnen.

Normaal zal er bij dit soort maandelijkse kosten geen facturatie of prijs aangerekend worden voor gesprekken die binnen de zelfde telefooncentrale plaatsvinden. Soms is het zelfs zo dat je gratis kan bellen naar klanten van de zelfde provider.

3. Een bonte mix van bovenstaande facturatie

De kans is echter groot dat je provider je een mix zal aanbieden van bovenstaande kosten. Je zal dan bijvoorbeeld een bepaalde prijs betalen in abonnementsvorm en daar bovenop nog een deel maandelijkse kosten voor het gebruik.

Tip: lees goed je plan na hoe de maandelijkse kost samengesteld is. Eens opgesteld kan je niet vlug omschakelen.

Opgelet voor extra kosten voor je dataverbruik

Wat veel vergeten wordt als men overschakelt op een VoIP-telefooncentrale is dat men ook zal betalen voor het extra dataverkeer op je netwerk of internet. Bekijk goed je aansluiting en welk dataplan je hebt bij je internetprovider om verrassingen te voorkomen. Tegenwoordig kan je als bedrijf competitieve aanbiedingen krijgen waar je geen datalimiet meer hebt of dat deze zo hoog ligt dat dit binnen normaal gebruik nooit een probleem zal zijn.

Gesprekken naar externe lijnen zullen altijd betalend blijven

Gelijk welke samenstelling je voor je maandelijkse kost van je telefooncentrale kiest of hebt, er zal altijd een extra kost blijven als je belt naar bepaalde lijnen of dat deze in een gesprek opgenomen dient te worden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Telefoongesprekken naar het buitenland ( deze vallen meestal terug naar analoog ). Je zal dan wel enkel het laatste deel betalen, dus geen internationaal gesprek.
  • Telefoongesprekken naar binnenlandse, analoge lijnen
  • Digitale betaallijnen conform de analoge 0900-nummers

Bespaar op uw nieuwe VoIP telefonie

Telefooncentrale nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte